Европейските капиталистически страни в сферата на международната културна дейност на България през втората половина на 50-те години - Калинова, Евгения (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1993)
Това изследване е опит за историческа реконструкция на контактите на България в областта на изобразителното изкуство с големите европейски капиталистически страни през втората половина на 50-те години. Това е времето, когато кулминацията на Студената война вече е отминала, когато българската външна политика се ориентира към принципите на мирното съвместно съществуване и когато се формират основите на правилното разбиране за ролята на културните контакти с капиталистическите страни чрез преодоляване на някои догматични възгледи, съществуващи в периода на култа към личността. Проследяването на културните отношения на България с всяка от големите капиталистически страни на фона на техните политически взаимоотношения и в контекста на тяхната международна културна политика разкрива активната роля на България в този процес, нейните принципи и методи, както и значението на държавната и обществената инициатива.