Старата история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (1888-1988) - Велков, Велизар (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1992)
Статията на акад. Велизар Велков представлява първото цялостно изследване върху развитието на преподаването и научните изследвания по стара история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от създаването му през 1888 г. до 1988 г. Авторът проследява приемствеността на академичната традиция от първите преподаватели – Станимир Станимиров и Димитър Агура – до утвърдените школи на Гаврил Кацаров, Янко Тодоров, Христо Данов, Александър Фол и други. Разглеждат се основните етапи в институционалното изграждане на катедрата: въвеждането на курсове по история на Древния Изток, Гърция и Рим; обособяването на Катедра по обща история; нейното разделяне на самостоятелни катедри по стара и средновековна история (1964); създаването на Траколожката катедра (1979) и формирането на Центъра за древни езици и култура (1983). Особено внимание се отделя на преподавателската и научната дейност на Гаврил Кацаров, Янко Тодоров, Христо Данов, Велизар Велков и Александър Фол, чиито трудове и преводи формират основата на съвременната българска антична историография. Авторът обсъжда и развитието на учебната литература, включително преводните университетски курсове (Агибев, Сергеев, Машкин), и създаването на оригинални христоматии и учебници по древна история. В заключение Велков подчертава ролята на Софийския университет като единствен център за изследвания и преподаване на стара история в България и поставя задачи за бъдещото разширяване на академичния състав и подготовката на оригинален национален университетски учебник по история на Древния Изток, Гърция и Рим.