Франкската държава и полабско-прибалтийските славяни през IX век - Сотиров, Георги (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1988)
Статията на Георги Сотиров разглежда политическите отношения между Франкската държава (и по-късно Източнофранкското кралство) и полабско-прибалтийските славяни през IX век като ключов елемент от формирането на международната система в Централна Европа. Анализът поставя акцент върху двустранния характер на тези контакти — от една страна, те представляват израз на имперските амбиции и феодална експанзия на франкските владетели, а от друга – маркер за вътрешната консолидация и политическото изграждане на славянските общества на изток от Елба. Въз основа на исторически извори и сравнителен анализ са проследени процесите на християнизация, феодално проникване и политическа интеграция, като се подчертава ролята на тези отношения за развитието на държавността у западните славяни. Изследването предлага реконструкция на политическата динамика в Северна и Средна Европа през IX век и очертава взаимозависимостта между франкската експанзия и еволюцията на славянските общности.