Франция и износът на вълна от българските земи през XVIII в. - Митев, Пламен (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1988)
Изследването разглежда мястото на българските земи в системата на френската левантийска търговия през XVIII век. Въз основа на публикувани трудове и неизползвани архивни документи от Френския национален архив се анализира износът на вълна от балканските провинции на Османската империя към Франция, неговата организация, динамика и роля в стопанските отношения между двете страни. Проследяват се количествените и ценовите показатели на търговията, конкуренцията между френските и местните търговци, политиката на Високата порта спрямо износа и мястото на Константинопол, Солун и Одрин като ключови търговски центрове. Авторът заключава, че вълната, а не памукът, е основният износен продукт на българските земи към Франция през XVIII в., и че тази търговия е важен елемент в ранновъзрожденските икономически процеси на българското общество.