историческа динамика на немарксисткото културологическо познание. Методологически проблеми - Гинев, Димитър (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1988)
Изследването е опит за създаване на реконструктивен модел на историческата динамика на немарксисткото културологично познание. Парадоксът на самообосноваността на културологията се разглежда като ядрото на интелектуалната стилистика на това знание: всяка рефлексия върху култура изисква някакъв предпоставен възглед за културата. Далеч не е разрушителен в своите функции този парадокс тласка напред развитието на културологичното познание. Реконструкцията на историческата динамика на това знание се основава на анализ на историческите прояви на парадокса на самообосноваването. Твърди се, че съвременният немарксистки културологичен знанието има четири основни линии на развитие (а също и някои вторични): културна антропология, философия на културата, социология на културата и линията на специалните теории за културата.