Тинторето и натурфилософията на франческо патрици - Вучева, Татяна (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1988)
Интелектуалният климат допринесе за бързото разпространение на най-новите открития и идеи. Развитието на астрономията и новите космологични идеи породиха неизвестни аспекти в разбирането на пространството, движението, материята и вселената. През втората половина на XVI в. изкуството на живописта трябваше да се изправи пред нови художествени проблеми. Картинното пространство става по-динамично. Изследването прави паралел между космологията на Франческо Патричи (1529-1597) и картините на Якопо Робусти, наречен Тинторето (1518-1594), който е една от забележителните фигури на венецианското Чинквеченто. Той обсъжда някои от проблемите на късноренесансовата мисъл: проблемите на светлината и времето, на движението и промяната.