Проучвания върху тракийската религия. III. Тайните общества - Попов, Димитър (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1989)
Тайните общества са важни компоненти на тракийската религия. Като цяло затворените мъжки организации се разграничават условно на религиозни и политически. Те разкриват двойствеността в разбирането на тракийския орфизъм. Докато политическите съюзи се характеризират с високо интелектуално ниво, при което мистиката и философията се сливат, а ентусиазмът е основният начин за постигане на пълно единение с бога и природата, религиозните общества разкриват дори възможността за пълна профанация на тези идеи, свеждайки ги чрез аскетизъм до елементарни магически действия. Отделено е внимание и на изцяло женските организации, дълбоко пропити с религията на Дионис, както и на онези общества, които са пряко свързани с идеята за вечното прераждане, откъдето произтича и връзката им с религията на богинята-майка. По същество тайните общества разглеждат на различни духовни нива основния въпрос за човешката съдба, който намира кулминацията си в идеята за безсмъртието, консервативно съхранена в дълбините на времето.