Библиотеката на Марин Дринов - Кирова, Елена (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1989)
Изтъкнатият български историк и славист професор Марин Дринов разполагал с богата лична библиотека, наброяваща 2969 тома книги и списания. Авторът анализира библиотечния фонд в следните аспекти: по езика, на който са публикувани произведенията; по съдържание; по автори и заглавия; по година на издаване. Получените резултати са представени в отделни таблици. В библиотеката на Дринов има литература на различни езици, като най-добре е представен руският език. По съдържание фондът на библиотеката е многопрофилен. Най-голям е броят на книгите в областите езикознание, теория на литературата и критика, етнография и история с помощните науки. Най-добре е представена темата „България“ във всички възможни аспекти. Значителен е и делът на литературата по темите: „Кирил и Методий“, „Източният въпрос“ и „Македония“.