Съвременни тенденции в развитието на информационната наука и на информационното обслужване на науката - Петкова, Зорница (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1989)
Разглеждат се развитието, промените в наименованието, предметът и обектът на изследване на информационната наука през последните две десетилетия. Очертават се основните тематични направления на изследване и се посочват разработените в тази област проблеми. Подчертават се нови моменти в информационното обслужване, включително развитието на нови информационни системи и информационни езици във връзка с използването на електронна техника. Представени са прогнози за бъдещото развитие на информационното обслужване и библиотеките в „информационната епоха“. Отделен раздел е посветен на информационната наука в България, нейното формиране и развитие като научна дисциплина. Проведен е библиометричен анализ на българската литература в тази област, като са идентифицирани ключови тематични направления. Описано е състоянието на информационното осигуряване на науката в България и прилагането на съвременни автоматизирани средства.