(untitled) (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2025)
В т. 77, бр. 1 са публикувани материали, които хронологически обхващат периоди от Античността, Средновековието, Модерната епоха и съвременността. Историческите теми са разнообразни, като е включен още проблемът с информационното обслужване на науката. Статиите и студиите се съпътстват от резюмета на руски и английски език. Д. Попов разглежда в студия тайните тракийски общества като особено важен компонент на тракийската религия. Статията на Т. Стоянов предлага първи опит за по-пълно изследване на култа към Артемида в Западнопонтийските градове в периода VIIв. пр.н. - III в.н.е. В обширна студия Ст. Ангелова представя местните традиции в битовата керамика от Североизточна България VII - X век. Статията на М. Каймакамова анализира изворите и датирането им, използвани в Българската кратка хроника в среднобългарския превод от Манасиевата хроника. Ст. Дойнов изследва в студия промените, настъпили в Русия и българските политически двожения от края на XVIII - началото на XIX в. Студията на Др. Драганов предлага анализ на основните дейности на Испанската комунистическа партия във времето на нейната политическа легализация 1976 - 1977 г. Ч. Найденов разглежда теоретичните представи от 30-те години на ХХ в. в СССР за съветското общество след победата на социализма. Кратка студия на Д. Крачунова представя идеите на Леопол Сенгор за "африканския социализъм". Ел. Кирова прави обстоен преглед на библиотеката на проф. Марин Дринов. Студията на З. Петкова набелязва основните моменти от развитието и измененията в информационната наука в България.