Българската работническа партия (комунисти), Съюзът на българските писатели и опозицията (1945-1947) - Попов, Сашо (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1987)
В това изследване е направен опит да се проследи процесът на активизиране на творческата дейност на българските писатели през периода на мирно развитие на революционния процес и борбата срещу опозицията. Ролята на БРП(к) е показана на фона на Първата национална конференция на българските писатели през септември 1945 г. Специално внимание е обърнато на успехите в областта на преобразуването и литературния процес. В изследването се проследява негативната позиция на политическата опозиция по проблемите, свързани с преобразуването на българската литература. Направен е акцент върху идейната еволюция на мнозинството писатели към метода на социалистическия реализъм и марксистко-ленинските принципи. Изследването завършва с обща оценка на активизирането на творческите усилия на писателите през периода.