Съветската историография за коопериране на селското стопанство в НРБ и характера на ТКЗС - Лунин, Александър (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1987)
Статията е свързана с проблема за рентата и специфичните характеристики на българските кооперативни стопанства, както е разработен от съветската историография от 40-те до началото на 70-те години. Споменатите въпроси са привлекли вниманието на съветските историци и икономисти, които са им дали различна интерпретация. Авторът разграничава два етапа в развитието на съветската историография по въпроса, свързан с процеса на коопериране в Народна република България. През първия етап, от края на 40-те до средата на 50-те години, въпросът за рентата и специфичните характеристики на българските кооперации се интерпретира от съветската наука от различни гледни точки. Някои от тях дори отричат ​​социалистическия характер на българските колективни стопанства. Вторият етап, от средата на 50-те години до началото на 70-те години, преодолява неуспехите на първия и е свързан с установяването на единен подход при оценката на рентата и нейната роля в процеса на пълноценно коопериране на българското земеделие.