Керамично производство и неговите хронологични и типологични характеристики - Султов, Богдан (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1985)
По-голямата част от продукцията на керамичните центрове край Хотница, Павликени и Бутово се произвежда от фина, добре пречистена глина, докато другата част - предимно по-едрите кухненски глинени съдове - се произвежда от глина с добавки от пясък. Въз основа на тези характеристики керамичното производство условно се разделя на две групи: фини тънкостенни глинени съдове и сиво-черни глинени съдове, използвани в ежедневието.