Илюстрации - Султов, Богдан (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1985)
Разделът Илюстрации, придружаващ дисертацията на Богдан Султов, представлява обстойна визуална документация на античните керамични производствени центрове в района на Никополис ад Иструм. Той включва над петдесет таблици, представящи местоположението, структурата и типовете пещи, работилници, инструменти и готови изделия, открити в обекти като Хотница, Павликени, Бутово и Калвака. Таблиците подробно илюстрират целия технологичен процес — от добива и подготовката на глината до оформянето, декорацията, изпичането и разпространението на керамиката. Представени са различни категории съдове, включително битова керамика, амфори, кадилници, лампи и фина трапезна керамика. Тези илюстрации са съществено допълнение към аналитичния текст на дисертацията, като предоставят прецизно археологическо свидетелство за производствените техники и стиловите особености на керамичните центрове, действащи между I и IV век сл. Хр.