Въведение - Сутлов, Богдан (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2025)
Въведението към дисертацията на Богдан Султов представя целите, методологията и обхвата на археологическото изследване, посветено на античните керамични производствени центрове в района на Никополис ад Иструм. Авторът определя хронологическите граници между I и IV в. сл. Хр. и очертава основните центрове на производство – Хотница, Павликени, Бутово и Калвака. Разгледани са предходните изследвания, историята на теренните проучвания и използваните методи при разкопките и типологичния анализ. Особено внимание е отделено на технологичните процеси, конструкцията на пещите и организацията на производството. Въведението поставя керамичните центрове на Никополис ад Иструм в по-широкия контекст на римската провинциална занаятчийска дейност на Балканите и връзките между местните традиции и имперските пазари.