Проблеми на тракийската политическа история (11 в. пр. н. е. - 45 г. от н. е.) - Тачева, Маргарита (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1986)
Авторът изразява своето мнение относно някои проблеми на съвременната историография по въпросите на историята на Древна Тракия. Той оспорва убедителността на тезата за македонската власт в Тракия до 148 г. пр.н.е., като взема предвид значителната роля на владетелите от сапейската династия и тяхната външна политика, насочена към запазване на тракийската независимост от македонската и римската агресия. Коригирани връзки между тракийските династии определят одриското произход на владетелите на тракийската държава до 42 г. пр.н.е., когато тях ги сменя династия от сапейски произход. Предлага се и нова родословна на сапейските царе, основана на анализа на литературни и епиграфски източници.