Българската кратка хроника в среднобългарския превод на Манасиевата хроника 1. Превод. Коментар. - Каймакамова, Милияна (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1986)
Изследването е посветено на цялостното изучаване на българските летописни глоси към средновековния превод на Манасиевата летопис. Наличието на основни елементи, характерни за така наречените „Кратки византийски хроники“, позволи причисляването на българските летописни глоси към този вид историческа литература и определянето им като „Българска кратка хроника“ за историята на Първото българско царство. Студията съдържа текст на старобългарски език и превод на глосите. Представен е пълен исторически коментар, базиран на хрониката на Йоан Зонара, български и други византийски източници. Направен е опит да се определят източниците, използвани при съставянето на глосите. При анализа на хронологичните сведения от две глоси е станало възможно датирането на „Българската кратка хроника“ към 1361 г.