Административна уредба и управление на Западна Тракия (1913-1915) - Трифонов, Стайко (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1986)
След Балканската война Западна Тракия останала в пределите на България. Тук бил сформиран Гюмюрджински, а по-късно и Одрински окръг.Въпреки че били допуснати някои грешки при оформянето на новата административна система, тя далеч превъзхождала наследството, оставено от изостаналата и полуфеодална Турция.За кратък период в Западна Тракия се появили множество нови училища и църкви. Започнало е строителството на пътища и пристанища. Били открити банки, общества на търговци и промишленици в основните административни и стопански центрове.По този начин Западна Тракия бързо била приобщена към останалата част от България. Окрилено с вяра в свободен живот, българското население с надежда гледало към бъдещето.