Англия, България и Дарданелската операция (януари - април 1915 г.) - Илчев, Иван (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1982)
Докладът разглежда политическите и дипломатическите отношения между Англия и България по време на планирането и провеждането на Дарданелската операция (януари - април 1915 г.). Изследва стратегическото значение на България в британските военни планове и усилията на Антантата да осигури подкрепата или неутралитета на България в Първата световна война. Проучването също така анализира вътрешнополитическата динамика в България, както и влиянието на международната дипломация, включително взаимодействията с Русия, Гърция и Централните сили. Освен това се разглеждат по-широките геополитически последици от операцията за Балканите и Великите сили.