Българската литература в областта на библиотекознанието, библиографията и информатиката и нейният библиографски контрол - Петкова, Зорница (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1982)
Изследването разглежда развитието на българската литература в областта на библиотекознанието, библиографията и информатиката, както и нейния библиографски контрол. Анализира се формирането на библиотекознанието като научна дисциплина в България, което получава своята структурирана форма едва след Втората световна война. Проучването подчертава ролята на библиографския контрол за документиране и систематизиране на този научен ръст. Освен това се обсъждат библиометричните методи, използвани за анализ на обема, структурата и тенденциите в библиотековедските публикации у нас. Чрез проследяване на библиографското покритие от 1944 г. насам, изследването разкрива ключови тенденции и промени в научната литература, свързана с библиотекознанието и информационните науки в България.