Библиотеката на Любен Каравелов - Кирова, Елена (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1982)
От античността до наши дни кнгите и библиотеките са били винагипоказател за нивото на науката и културата. Те са укрепвали изследователската мисъл, окриляли са я с нови идеи, помагали са на народите да градят и развиват самобитната си материална и духовна култура.Особено важна е ролята на книгата и библиотеките в живота на· големите учени, писатели и общественици. Първи те са почувствували нуждата от библиотеки като база за дейността им в избраното от тях поприще. Ето защо в историята на цивилизацията, преди да възникнат обществените библиотеки, се появяват частните библиотеки на учени, философи, писатели и поети, политически дейци и общественици. Ролята и значението на частните библиотеки съвсем не намалява и след възникването на обществените библиотеки. Въпреки че представителите на науката и изкуствата могат да се ползуват от техните много по-богати и по-добре уредени фондове, както в миналото те предпочитат собствената си библrютека, която им осигурява спокойни условия за работа и домашен уют. Ръководейки се от научните си интереси, вкусове и възгледи, те събират библиотека в продължение на целия си трудов живот. Така количеството и съдържанието на формираната обикновено за десетилетия частни библиотеки можем да съдим за идеите, възгледите и проблемите, на които е посветил дълги периоди от живота си притежателят на библиотеката.