Начални страници и съдържание - ГСУ-ИФ (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2025)
ГСУ-ИФ т. 72 съдържа статии и студии, които хронологически обхващат проблеми от Античността, Българското възраждане и модерната българска история, с резюмета на френски, английски и немски език. Студията на Ал. Фол анализира щателно фрагменти от първата обща история, "Общи дела", с автор Ефор от Куме, които дават ценни сведения за историята на Тракия и траките. Старобългарското историко-летописно творчество от средата на IX в. до началото на XI в. разглежда М. Каймакамова в обширно студийно изложение. П. Ангелов прави анализ на сложните българо-сръбски политически отношения при управлението на Иван Александър /1331 - 1371/ и Стефан Душан /1331 - 1355/. Основна цел на публикацията на П. Тивчев е да бъде представена историята на Кипър чрез превода на хрониката на Георги Бустрон. Преводът е само на български език, без гръцкия оригинал. Г. Наумов разглежда развитието на Работническата партия в България за периода 1934 - 1939 г. Л. Стоянов се спира върху особеностите на монархическия институт в България, ролята на регентството и по-специално при управлението на Отечествения фронт 9.09.1944 - 8.09.1946 г. Ел. Кирова представя съдържанието на библиотеката на Л. Каравелов, като изхожда от разбирането, че книгите дават представа за развитието му като личност - публицист, писател, общественик.