Образът на България на Парижката мирна конференция (29 юли – 15 октомври 1946 г.) през погледа на испанския вестник „Ла Вангуардия еспаньола“ - Алексиева, Гергана (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2025)
Настоящото изследване има за цел да проследи представянето на образа на България по време на Парижката мирна конференция (края на юли – средата на октомври 1946 г.) от испанския вестник „La Vanguardia Española“, който работи в условията на цензура, наложена от диктатурата на Франко, която в непосредственото минало е имала силни симпатии към победената хитлеристка Германия и негативни чувства към сталинсткия СССР. За вестника България е агресивна страна, силно зависима от Москва, която не заслужава значителни промени в границите си, най-вече в полза на Гърция.