Благодеяния и гонения на византийския император Михаил VIII Пaгалеолог срещу българския светогорски манастир „Зограф“ - Павликянов, Кирил (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2025)
Традиционната позиция на светогорския манастир „Зограф“ спрямо византийския император Михаил VIII Палеолог е, че, желаейки да наложи на свeтогорските обители уния с римокатолическата църква, той и патриарх Йоан Векос са предприели гонение срещу непоколебимо православните зографски монаси и са изгорили 26-ма от тях в манастирската кула. Същевременно обаче, в зографския средновековен архив се пазят няколко документа на въпросния император, които потвърждават и узаконяват собствеността на българския светогорски манастир. Te разкриват, че през 1266-1267 г. монахът Теодул от „Великата Лавра“ на св. Атанасий Атонски е представил на севастократора на Солун, Константин Торникий, фалшив документ, с които Михаил VIII уж разпореждал на Торникий да реши един имотен спор между Зограф и Великата Лавра в полза на последната и да унищожи всички зографски документи, засягащи спорния имот. Въпросният фалшификат вероятно е дал начало на неприкритата неприязън на зографското братство спрямо Михаил VIII, която по-късно е била представена като съпротива срещу неговата проуниатска политика спрямо папите.