Присъединяването на историко-географската област Македония към българското царство при управлението на Цар Калоян (1197–1207) - Попов, Тервел (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2025)
В настоящата работа е разгледано поетапното освобождение на историко-географската област Македония от цар Калоян в контекста на военните действия на българския владетел срещу Византия и Латинската империя и водената от него политика на приемственост с ранносредновековната българска държава. Представени са някои градове и крепости, в които е установена българска военноадминистративна и църковна власт: Скопие, Просек, Верея, Мъглен и др. Отделено е важно място на опита на цар Калоян да унищожи Солунското кралство през 1205–1207 г.