Хайтон от Корикос и неговия трактат „Цвете на историите на Източната земя“ (История на татарите) - Николов, Александър (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2017)
Статията е посветена на личността на Хайтон (Хетум) от Корикос, историк от Киликийска Армения от края на XIII и началото на XIV в., и на неговото основно произведение, известно като „Цвете от историите на Източната земя“ или „История на татарите“. Хайтън е член на видна аристократична фамилия, клон на царската династия на Хетумидите, значим политически лидер и активен пропагандатор на унията между Римокатолическата и Арменската църква. Трактатът му е адресиран до Авиньонското папство и френския крал и има за цел да ги убеди да предложат щедра подкрепа на родната му килийска Армения, както и да популяризира идеята за антиегипетска коалиция между Запада, Армения и татаро-монголските илханидски владетели на Иран. В статията са представени и основните идеи на трактата. Тя е последвана от пълен превод от латински на български език на латинския вариант на трактата, който следва непосредствено старофренския оригинал, с който е направена консултация. Преводът е направен въз основа на изданието на Чарлз Колер от 1906 г.