Към историята на Будапещенската конвенция от 1877 г.: нови архивни материали - Макарова, Ирина (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2017)
Статията разглежда дипломатическия контекст на Руско-турската война от 1877-1878 г. и по-специално преговорите между руската и австро-унгарската дипломация в навечерието на конференцията на посланиците в Истанбул и след това. Нови документи савъведени и анализирани, главно от кореспонденцията между руския посланик във Виена Е. П. Новиков и руския външен министър А. М. Горчаков, съхранявана в Архива за външна политика на Руската империя. На този фон е разгледана последователната позиция на Австро-Унгарската империя, представена в преговорите от граф. Д. Андраши, и ясно заявените амбиции и цели на руския император Александър II.Новооткритите документи категорично развенчават мита за Руско-турската война по отношение на пасивността и нерешителността на руския император по време на Източната криза, както и на самоотвержената руска защита на интересите на балканските славяни, представлявани главно от сърби и българи. Материалите опровергават и твърдението за сериозни дипломатически отстъпки пред Австро-Унгария. Документът ясно илюстрира, че във висшето ръководство на Руската империя е имало ясно разбиране и ясно дефинирано преследване на целите и интересите на собствената страна, както и твърда воля и последователност в тяхното осъществяване, независимо от надеждите и претенциите на турските християни.