Архиепископията в Охрид по времето на Епирското деспотство - Цийман, Даниел (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2023)
Тази статия има за цел да покаже как охридските архиепископи, на първо място Димитриос Хоматенос, се опитват да развият собствената си позиция за сметка на константинополските патриарси. Политиката на Димитриос е насочена към утвърждаването на Охрид като един от най-важните църковни центрове на Православната църква в Европа. Тези амбиции са свързани с политическата съдба на Епирското деспотство; неговото падане погребва амбициите на Димитрий. Но въпреки радикалните политически промени по това време Охрид запазва голямото си значение за Православната църква в Югоизточна Европа и през следващите векове.