Перипетиите около публикуването на т. нар. Дюканжов списък и мястото на Шарл Дюфрен, Сьор Дюканж (1610 – 1688), във френската византология от ХVІІ в. - Симеонова, Лиляна (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2023)
Шарл дю Френ, сеньор дю Канж, е един от светските членове на групата френски учени, които поставят основите на модерната историческа критика във Франция през XVII век. Той проявява значителен интерес към историята на по-късната Византийска империя и написва Historia Byzantina duplici commentario illustrato (Париж, 1680 г.). Важен извор за историята на Охридската архиепископия, т.нар. каталог на Дюканж, се състои от списък на епископиите, които са били суﬀрагани на Охрид. Той е публикуван като приложение към Historia byzantina. Дю Канж също така пуска в обръщение издания на византийските историци Йоан Цинам (Париж, 1670 г.) и Йоан Зонарас (Париж, 1686 г.). Те са публикувани в първата голяма колекция от източници, свързани с историята на Византийската империя, известна като La collection byzantine du Louvre.По времето, когато Дю Канж завършва своята Historia Byzantina, обаче публикуването на La collection byzantine вече е отменено. В настоящото изследване се разглеждат пречките, които Дю Канж е трябвало да преодолее, за да може трудът му да бъде публикуван от Imprimerie royale du Louvre през 1680 г. То засяга и фундаменталната роля, която Дю Канж и неговите колеги византинисти изиграват за появата на византологията във Франция.