Thracica et protobulgarica: Кръгла маса по повод 120 години от- рождението на проф. Веселин Бешевлиев - Бенчева, Йоанна (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2023)
Конференцията „Thracica et protobulgarica. Кръгла маса по повод 120 години от рождението на професор Веселин Бешевлиев“ се проведе на 6 ноември 2020 г. Представените доклади и последвалата дискусия потвърдиха и изясниха някои от идеите на професор Бешевлиев за разчитането на първобългарските надписи, за произхода на първите българи и ролята им в културния живот на Първото българско царство, за управлението на хан Крум и др. Отбелязан бе и приносът на известния български учен за развитието на историческата география в България. Стана ясно, че изследванията на професор Бешевлиев продължават да бъдат солидна основа за изучаване на нашето минало, епиграфиката, ономастиката и историческата география.