Проучванията на Веселин Бешевлиев върху византийските извори за управлението на хан Крум - Петрова, Деница (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2023)
Сред най-значимите приноси на Веселин Бешевлиев в българската наука са изследванията му върху византийските извори за управлението на хан Крум. Той обръща внимание на оригиналните текстове на някои извори, които са малко известни в българската наука. Съчетавайки исторически и филологически методи на анализ, Бешевлиев прави задълбочена съпоставка на отделните текстове, която хвърля светлина върху слабо проучени исторически събития. Днес някои от тезите му са преработени, но това не намалява тяхната стойност, а теориите му са отправна точка за изследванията на бъдещите поколения учени.