Вътрешна тракийска революционна организация (1920-1926) - Трифонов, Стайко (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1980)
Берлинският договор от 1878 г .. разпокъсва българския народ. В пределите на Турция остава не само Македония, но и цяла Южна Тракия. Според проучванията на наши и чужди учени само броят на българите в Одринския вилает възлиза на около 300 000 души. В първите две десетилетия след Руско-турската война (1878) националното движение на българите в Тракия се развива под знака на утвърждаването на българското национално съзнание чрез църквата и училищата. За сравнително кратко време от 1878 до 1912 г. тук се откриват над 200 български училища и почти също толкова български църкви. В класните училища и особено в българската мъжка гимназия „Д-р Петър Берон" в гр. Одрин се формира българска интелигенция, обзета от висок патриотичен дух. Тя образува гръбнака на създадената в края на 90-те години на XIX в. революционна организация в Одринско, която е неразделна част от Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Нейната основна цел е извоюването на автономия за Македония и Одринско като етап в борбата за обединение с България.