Проучвания върху гръцките извори за древна Тракия: V. Генеалогисти и митографи от V-IV в. пр. н. е. - Фол, Александър (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1980)
В студията са включени десет генеалогисти и митографи от V и IV в. пр. н. е., в чиито фрагменти се съдържат сведения за Тракия и за траките. Тези автори са Хекатей от Милет, който е представен с извадка от своите ,,Генеалогии" (останалите фрагменти са· разгледани у Фол. Проучвания I), Акусилай от Аргос, Ферекид от Атина, Хеланик от Митилена на остров Лесбос, Харьн от Лампсак, Дамаст от Сигейон, Симонид от Кеос, Андрон от Халикарнас, Асклепиад от Трагил и Бион от Проконес. Разборът на текстовете е извършен по изданието на Якоби с изключение натрите фрагмента от Харон, който не е поставен от него в състава на rенеалогистите и митографите от V-IV в. пр. н. е.(?). Фрагментите на Харон саизвлечени от Плутарх и от Атеней.Двадесет от всичките тридесет и три откъса са от Хеланик. Неговите текстове образуват относително компактна група от данни, който се въвежда в историографията за пръв път; досегашните позовавания на Хеланик са предимно в езиковедската литература. Тази обща констатация остава в сила и за другите автори.