Паметниците с посвещение на Хюпсистос от балканските римски провинции - Тачева-Хитова, Маргарита (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1980)
Настоящото изследване третира паметниците на Хюпсистос от елинистическата и римската епоха в балканските земи. Те са разгледани последователно, съобразно административното деление на провинции през римската епоха (I-III в.), което не съвпада със съвременното политическо деление, но улеснява кореспонденцията с останалата историческа литература по третираните тук проблеми. В приложения каталог са събрани за пръв път паметниците от древна Македония и Дакия. Цитираната по-горе студия прави излишно поместването и на паметниците от Долна Мизия и Тракия в този каталог и затова те се цитират по каталога в студията.