Български женски организации през Възраждането - Василева, Бойка (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1980)
Социално-икономическите и културните промени в епохата на Българското възраждане докосват всички компоненти на обществото, поставят нови задачи пред всеки негов член. Особено интензивни са измененията, свързани с положението и обществените функции на жената. През Възраждането българката извървява сложен и труден път от безпросветния делник до светлината на познанието и образованието, от домашното огнище до огъня на националните борби. Запазвайки у себе си най-хубавите национални черти, формирани от столетия и съхранени по време на робството, българката се стреми да развие у себе си нови качества, с които да отговори на изискванията на времето.След Кримската война в България се интензифицират възрожденските процеси. Причините за това са добре известни и няма да се спираме на тях. Интересно е да се знае как се отразяват тези нови явления върху развитието на жената в българското общество. Преди всичко пораства нейната роля в семейството. На възрожденската майка е отредено да възпита човека на новото време, да му вдъхне свободолюбив дух, готовност за саможертва и обществена изява. Така тя става основен фактор в борбата за утвърждаване на българщината. Това поражда и ново отношение към нея. Започва трескаво да се говори за необходимостта от образованието на жената, защото само просветената майка може да възпита у децата си стремеж към знания и свобода.