Фаталното докосване на демона Ламащу - Мукарзел, Кабалан (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2023)
Настоящата статия изследва някои описания на докосването от конкретен демон – Ламащу. Докосването, винаги споменавано с неговите последствия, е засвидетелствано главно в две групи писмени източници: ритуални заклинания и медицински писания. Специално внимание е отделено на глаголите, като основен граматичен инструмент за изразяване на действие.Заклинанията описват докосването с голям брой глаголи с различни значения. Разнообразие се наблюдава и в описанията на по-високо, фразеологично ниво. В тези текстове докосването е посочено като причина за широк семантичен диапазон от трагични събития като щети, неочаквана смърт и болести, които засягат както природата, така и хората, особено децата. Всички описания в заклинанията са изразени чрез използването на богат и образен литературен стил, повлиян от традициите в този вид литература. Използваните тук термини и фрази функционират като част от единна система от понятия с ритуално-етичен характер. В рамките на тази система докосването се определя като демонична атака. Медицинските текстове описват докосването с помощта на по-малък брой глаголи с по-тесен семантичен диапазон. В тези източници описанията на докосването на фразеологично ниво се изразяват предимно с две формулни фрази, свързани с ръката на демона и нейното име или епитет. Докосването се посочва като причина за различни заболявания при възрастни и деца, характеризиращи се със симптоми като нестабилна телесна температура, треска, болки в корема, жажда, непрекъснат плач (за бебета). Стилът на всички описания в медицинските писания е повлиян от техния прогностичен и диагностичен характер. Термините и фразите функционират тук като елементи също на единна система от понятия, но нейният характер е по-скоро патологичен и анатомичен. В рамките на тази система докосването на Ламащу се определя като диагноза. Двете групи текстове изразяват две паралелни гледни точки за дейността на демона, тъй като са съставени с различни практически цели. Въпреки това всички източници описват докосването като фатален акт, последван от болезнени последици за всички жертви.