Еврейското общество в Русчук от основаването на Дунавския вилает до войната между Русия и Османската империя (1864-1878) - Керен , Цви (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2007)
Статията е посветена на дейността на русенското еврейско общество през 1864-1878 г. На базата на автентични документи се наблюдава състоянието на еврейската общност в града след създаването на Туна Вилает. Фокъсут е върху икономическата дейност на русенските евреи, както и върху тяхното имотно състояние и проблемите от съжителството между евреи и други етно-религиозни общности в града.