Армията и разбойничеството в България от Освобождението до началото на ХХ век - Янчев, Веселин (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2007)
Изследването разглежда генезиса и еволюцията на едно от специфичните явления в следосвобожденското българско общество - разбойничеството. Анализират се неговите основания и специфични етапи на развитие до началото на ХХ век. Изследването разглежда надлежно мерките, предприети от българското политическо ръководство за справяне с този проблем и гарантиране на обществения ред и сигурност в държавата. Специално внимание се обръща на ролята на новосъздадената българска армия за справяне с разбойническия проблем. Проблемът се изучава на фона на институционалното развитие на новосъздаденото Княжество България и конфликтите на неговата политическа сцена. Заключението, направено въз основа на анализа, посочва, че решаването на проблема се дължи на непрекъснатите усилия, полагани от всички български правителства, както и от княз Александър и княз Фердинанд. Същевременно се разглеждат някои незаконни действия на политическото ръководство и грешки, допуснати по време на борбата с разбойничеството. Анализира се и тяхното въздействие върху развитието на обществото и държавата.