Политическият живот в Ирландия в началото на ХХ век - Мавров, Борислав (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2007)
Ирландският национален въпрос се превърна в един от най-важните въпроси в английската колониална и имперска политика през XIX и началото на XX век. Стремежът на ирландския народ към постигане на някаква форма на независимост лежи в самата му основа. Всеки субект, действащ на ирландската националистическа сцена, по един или друг начин преследва именно тази цел. Разликата между тях е в начините и средствата, чрез които си представят и вярват, че могат да постигнат тази цел.Настоящото изследване е съсредоточено върху профила и характера на онези ирландски националистически организации от края на XIX и началото на XX век, които накратко могат да бъдат охарактеризирани като СТАРИ и НОВИ. Ирландската национална партия остава основният националистически играч през тези години. Но нейните монополни позиции са застрашени от появяващата се вълна от организации от нов тип, тясно свързани с дейността на младото поколение ирландски националистически лидери.