Култът на Аполон в Тракия. Проблеми (проучвания върху историята на античните религии. VІІІ) - Тачева-Хитова, Маргарита (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1983)
Изследването представя интерпретация на епитети и други данни от паметниците, свързани с култа към Аполон в древна Тракия. Авторът стига до извода, че Аполон е върховно хенотеистично божество на владетелите на Одриса и населението на техните владения. Произходът на култа датира поне от бронзовата епоха. Той се развива независимо от класическия гръцки култ към Аполон и е синкретизиран с него по-късно. Култът показва близостта и взаимовръзката на религиите на Тракия и Мала Азия. Това изследване беше представено като доклад на конференцията в чест на акад. Д. Дечев, София, 1978 г.