Традиции в прабългарската керамика на Североизточна България(VII-IX в.) - Ангелова, Стефка (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1983)
Темата на настоящия научен труд е характеристиката на два типа културни комплекси, по-точно на един от основните им компоненти – керамиката. Некрополната и новата керамика от типове Разделна и Нови Пазар, третирани въз основа на вече съществуващата типологична класификация на ранносредновековната българска керамика, дава възможност да се направят някои категорични изводи за конкретните пътища за формиране на прабългарската грънчарска традиция. Два основни центъра - в Централна и Източна Европа - емегре, изиграли основна роля в създаването на устойчиви и етнографски обусловени традиции в прабългарското производство на керамика.Прабългарите, както повечето от племената, участвали в т.нар. Велико преселение на народите, формират своите културни традиции чрез асимилация на различни етнически групи, с които влизат в контакт в периода между 4-ти и 7-ми век пр. н. е.  След основаването на Първата българска държава настъпва период на етническа консолидация на прабългарския народ.