Българският печат в навечерието на Вторатa световна война (1934-1939) - Димитров, Илчо (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1983)
Статията разглежда ролята на печата в буржоазна България в годините преди Втората световна война. Анализират се трудностите, поставени пред прогресивната преса от фашистката цензура. Изтъква се ролята на печата за изграждането на антифашисткото единство на действията между БКП и лявото крило на буржоазните и дребнобуржоазните партии като предпоставка на бъдещите съвместни борби в годините на световната война. II. Значението на нелегалния комунистически печат за разширяване на подчертава се влиянието на БКП в България.