САЩ, Австро-Унгария и Чехословашката кауза за независимост по време на Първата световна война - Мархолева, Красимира (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2006)
Изследването представя чехословашкото движение за независимост по време на Първата световна война (1914-1918) на фона на американско-австрийско-унгарските отношения.Преди избухването на войната Централна Европа е те,та инкогнита за Съединените щати. Тһеу се заинтересува от този регион по време на войната. САЩ смятат съществуването на Австро-Унгария за изключително важно за европейския баланс на силите и надежден бастион срещу Женева и нейната мечта за Drang nach Osten. Затова САЩ се опитват да накарат Австро-Унгария да сключи а отделна реасе възможно най-скоро. От тяхна страна съюзниците щяха да гарантират нейната териториална цялост. По този начин американската политика беше в явно противоречие със стремежите на Чехия и Словакия за пълна национална независимост. Чешко-словашката съпротива в чужбина се оглавява от бау Т. Г. Масарик, който формулира националната програма за освобождение на чехите и словаците. Целта му е да убеди политиците и държавниците от Антантата да подкрепят националната кауза на чехите и словаците. Нито той, нито пропагандната дейност на американските чехи и словаци обаче дават реални резултати. Американската политика спрямо Хабсбургската империя се променя в резултат на т.нар. афера „Сикст“ през април 1918 г., а не в резултат на дейността на Масарик в чужбина. В резултат на това през лятото и есента на 1918 г. САЩ и страните от Антантата признават чехословашките национални стремежи.