Спортът в българския град (края на XIX – средата на ХХ в.) - Георгиева, Борислава (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2003)
Настоящото изследване проследява възникването и особеностите на спорта в България в периода от края на 19 до средата на 20 век. Спортът се описва като социален и културен феномен, характерен за съвременното индустриално общество. В изследването са показани и функциите на спорта в българското градско общество. Исторически се проследява навлизането на нови видове спорт в България и промените, които настъпват в традиционните спортни игри. Успоредно с тази функция са показани и други функции, които правят спорта много популярен в този период.Въз основа на описаните факти и на етноложки анализи можем да заключим, че спортът в България се развива почти паралелно с европейската тенденция и носи всички основни свойства на този процес. Трябва да се отбележи, че има такива свойства на спорта като възникване на спортни звезди, идоли и фенове, начало на комерсиализацията, способност на хора от различен пол и социален произход да достигат и да участват в спортни събития, създаване на различни организации и др., които не са били известни в предходния период. Феноменът на спорта се превръща в една практически важна част от живота на жителите на българските индустриални градове през описания период.