Селото в Средна Стара планина (края на XIX–XX в.). Опит за етнологска типология - Маркова, Мира (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2003)
Статията на Мира Маркова „Селото в Средна Стара планина (края на XIX – XX в.). Опит за етноложка типология“ представя резултатите от теренни етнографски проучвания, проведени между 1997 и 1999 г. в селища от Троянско, Тетевенско, Дряновско, Габровско, Еленско и Севлиевско. Основната цел е да се изгради етноложка типология на балканското село в процеса на преход от традиционно към съвременно общество.Авторката използва многопластов метод, включващ природо-географски, исторически, архитектурни, стопански и етнокултурни показатели. Въз основа на тези критерии са определени седем традиционни и пет съвременни типа села, които отразяват адаптацията на планинските общности към промените в стопанството, социалната структура и културния модел.Маркова дефинира селото като зона на баланса между природната среда и обществото, където човек култивира природата, предава социален опит и възпроизвежда традицията чрез формите на поминък и поселищна организация. Изследването проследява динамиката на този баланс – от махалната система и многофункционалното стопанство на XIX век до индустриализацията, кооперирането и обезлюдяването на втората половина на XX век.Заключението извежда етноложкия тип село като устойчив, но вариативен модел, зависим от екологичната ниша, социалните потребности и историческите трансформации в планинските райони на Средна Стара планина.