Развитието на идеите за политически реформи в Германия в публицистиката на Ернст Трьолч между 1914 и 1923 г.: от „монархизъм по сърце“ към „републиканство по разум“ - Карамелска, Теодора (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2003)
Eрнст Трьолч е един от най-важните представители на образованата средна класа в Германия, който оказва влияние върху политическите дискусии в периода около Първата световна война, които далеч надхвърлят техните академични области.Фокусът на това изложение  е анализа на политическата и журналистическата дейност на Трьолч от 1914 до 1923 година, който трябва да бъде поставен в перспективата на неговата рефлексия върху така наречения "Зондерверг" на Германия.  Направен е опит да се покаже както биографично, така и въз основа на неговите най-важни политически произведения,  че политическият път на Трьолч може да се опише като непрекъсната трансформация от монархист с основно национално отношение към републиканец. Този процес започва под формата на критика на политическите условия в империята на Вилхемините и продължава след войната чрез участието на Трьолч в демократическа партияВ своите писма до Spektator систематичният теолог, философ и исторически теоретик Трьолч  настоява за ролята на буржоазната среда и е решителен защитник на Ваймаркската република. Той признава, че социалдемократите са единствената политическа сила след падането на имперското управление, която може да се справи с общественото разделение на десни и леви политически лагери.