Начални страници и съдържание (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2003)
Том 93-95 съдържа материали с теми от модерната и съвременна история, както и от етнологията. Всички са придружени с резюмета на руски и английски език. Б. Георгиева проследява възникването и утвърждаването на спорта след Освобождението на България като социален и културен феномен. М. Маркова предлага типология на спецификите на селата от Средния Балкан в България в процеса на преминаване от традиционен към съвременен начин на живот. Т. Карамелска анализира ролята на публицистиката на Ернст Трьолч за политическите реформи в Германия 1914 - 1923 г. М. Груев изследва процеса на насилствено разрушаване на организацията "Родина" на българските мюсюлмани и утвърждаването на нова, комунистическа политика спрямо тях 1944 - 1948 г. Р. Ботев проследява политиката на У. Чърчил за създаването на Съвет на Европа по време на Втората световна война /1940 - 1945/.