Дидактически акценти по темата Балкански войни (1912-1913) в историографията и в учебниците по история - Будинов, Светослав (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2003)
Идеята на настоящата работа е да се открият дидактическите акценти в образно-сугестивната, възпитаваща личното отношение страна на съдържателната интерпретация на Балканските войни (1912-1913 г.).Отбелязаните в статията дидактически акценти се отнасят до въпроса за ценностите, които се формират в процеса на изучаване на историята, в случая – за ценностното отношение към събитията, фактите и личностите, свързани с Първата и Втората Балканска война.Основно се анализират български автори, тъй като националната историопис е водещият фактор, определящ историческото образование и възпитание във всяка отделна страна.Хронологичните граници започват от 1912 г., тъй като първите публикации се появяват в началото на военните действия и достигат до най-новите изследвания по проблемите на Балканските войни в началото на 90-те години.Критерият за вътрешната периодизация е интензивността на публикуваните изследвания, както и паралелните промени в политическите настроения в съответствие с външнополитическите ориентири и алтернативи за България.