Етническото самосъзнание на българите през XV - XVII в. - Кацунов , Валери (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1999)
Изследването прави опит да реконструира и анализира българското самосъзнание през XV–XVII век. Разглежда се ролята на държавната власт и идеологическата организация на османското общество като основни фактори за възпроизводството на етническото съзнание. Изследват се начините и методите, чрез които тези фактори влияят върху индивидуалното самосъзнание в контекста на господството на етнически различна власт. Също така се сравнява тяхното въздействие и предизвиканите трансформации с развитието на други балкански народи, принадлежащи към източноправославния културен комплекс.Освен това изследването предлага оригинален модел на етническо самосъзнание, подчинено на религиозната традиция. Подчертава се как взаимодействието между етничност и религия постепенно отслабва при случаи на религиозна конверсия, което води и до промени в етническата идентичност.