БРСДП и националноосвободителното движение в Македония и Източна Тракия (1903-1908) - Табакова , Красмира (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1999)
Изследването разглежда отношението на Българската социалистическа работническа демократическа партия (БСРДП), водена от Янко Сакъзов, към националноосвободителното движение в Македония и Източна Тракия. Авторът разкрива позицията на партията в подкрепа на идеята за автономия, предложена от Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО). Тази идея съвпада с преобладаващото мнение на българския етнически елемент в региона. През целия период партията подкрепя революционното движение, без да отдава предпочитание на вътрешните си различия. Разглеждат се различията в мненията вътре в партията. БСРДП свързва окончателното разрешаване на националния въпрос с по-нататъшната промяна на демократичните принципи в България. Така тя участва в национални инициативи в подкрепа на българите, живеещи под чуждото владичество. Това съвпада с международната активност на партията в рамките на Втория Интернационал, където тя следва общата линия на агитация срещу милитаризма, войните и монархизма, като подчертава, че борбата на ВМРО е борба за освобождение на българите срещу османското управление.